Ahlan Wasahlan.Selamat Datang Ke Wak Lee Blogspot. Sila gunakan resolusi 1024 x 768 pixel. Terima kasih.

My Sweet Songs............What A Song?!

Monday, November 30, 2009

Antara keretapi terhebat di dunia..

Keretapi kat Taiwan ( THSR)...kelajuan jangan cerita laa....

Keretapi kat China (CRH2)....sedang pesat membangun... kelajuan bukan calang2...
Keretapi terkini di UK (Eurostar)....paling efisen... tapi x hebat lg kalau dibandingkan dengan lg 2 keretapi kat bawah nie...






Keretapi di India.....walapun lambat..xde penumpang yang mengeluh.... ada lebih 10 kategori tiket rasanya...x de aircond..tp fully fresh air...


Keretapi di Pakistan...saingan utama keretapi di india....paling berdaya saing...

Thursday, October 15, 2009

Kenangan Sekolah Lama....















Akhirnya dapat juga gambo nie....tq pada yang memberikan. Dah lama search gambo ni...Bila tengok gambo nie...teringat seribu satu kenangan manis + pahit + masam..Macam2 lagi laa. Ni masa tingkatan 5...yang mana satu cikgu..pepandai ler teka yang mana satu? Klu: yang paling nakal..















Nie lagi muda ....gambo masa tingkatan 1 tahun 1992 masa kat sek dato'. Banyak dah lost kontek... dapat berjumpa..banyak benda nak borak. Zaman retro tu...gambo ni ehsan dari rakan lama...tq. What a memory!!

Friday, September 25, 2009

Jangan kate org kita x kreatif?

Salamz raye... actuallnyer masa balik dr jaybee singgah parit yaani nak semayang ...kiranyer buat jamak ler kann...(musafir). Dah lepas semayang tuer...terpandang kat sudut tepi masjid...cam pelik jer pemadam api..then bila tgk bebetul ...la ingatkan pemadam api rupanyer tabung masjid. Tersenyum cikgu...kreatif org kita nier...

Tp masalahnyer ada jugak org kita kreatif x bertempat. Nak contoh? Time rayer kita jer...mesti ada budak buta mata laa..hancur jari laa...semuanyer mercun rekacipta...ubahsuai sikit..tp time raya cina ...ada dengor budak cina cedera main mercun?? Okler...lu fikirlah sendiri!!

Thursday, September 24, 2009

Kenangan Raya

Gambar ini diambil masa makan malam reramai dengan keluarga belah isteri..(gambar yang lain x ditunjukkan...cukup ler sekdar gambar keluarga sendiri). Muka dah tahap begang+mengigil+lapo gile....ada ler tunggu sejam, makanan x siap2. Nasib baik ler mengenangkan org nak belanjo makan...kalau x..dah lamo balik umah..masak ler apa yg patut. nasib...nasib..
Ni si Iman tgh layan posing dengan baju raya...bukan main lagi anak dara aku nier... dah macam2 mintak..beg tangan ler...kasut ler...baru umur 4 tahun...nanti bila nak sekolah ..lg pening la kepada ayah...kueng...kueng.
Si Iman tgh mengajak sepupu kesayangan si Farisha semayang. Ikut suka dia ajer...nak rukuk dulu ler...nak sujud dulu ler...takper..takper sekurang2nyer dia dah ada kesungguhan nak semayang...step by step. Sejuk perut ibu mengandung tgk gambo nier.
Gambar ini masa raya pertama...kat umah neneknyer. Nampak mature pulak anak aku nier..sapa sangka umur 4 tahun. Berat rasanya tanggungjawab ayah nier yerk...baru aku rasa apa yang ayah aku rasa bila jaga aku. Bukan calang2 tugas dan amanah....moga2 aku dapat melaksanakan dengan baik...AMIN.

Saturday, September 5, 2009

Menyesal,,,,,?!

Sungguh memalukan!!"
"Maafkan saya bapak, sa..saya..saya menyesal!", Liana terisak-isak di hadapan bapaknya.
"Menyesal ? Dah terlambat! Kau tahu tak? Nama keluarga kita dah tercemar! ... belum pernah keturunan kita kena macam nie? Kau tahu tak!" herdik bapak Liana.

"Sudahlah bang", mak Liana menyampok, "Kita bincang sekeluarga baik2."
"Nak bincang aper lagi? ... anak awak nie dah mengaku... ... issshhh... ... ." balas bapanya sambil memalingkan mukanya ke arah pokok di luar.

Liana betul betul menyesal dgn pengakuannya itu... kalau dia tahu bapaknya jadi camnie dia diam je... toksah mengaku lagi baik. Seluruh hidupnya seakan-akan runtuh di depan matanya, masa depan dia gelap? ... dia telah mencemarkan nama baik keluarga dan keturunannya. Dia tahu masyarakatnya tidak akan dapat menerima dia lagi. Dia tahu keluarganya dah kecewa. What a letdown?
Di satu pagi yg hening dia keluar berjalan ke arah satu bangunan pencakar langit yg tinggi. Perlahan-lahan dia menaiki tangga sampai ke atas bumbung bangunan itu. Dia memandang ke bawah... dia lihat kereta dan org ramai bersepah kat bawah macam semut-semut yg baru kena spray dgn Baygon.

Liana dah nekad apa terjadi... . jadilah... .. Dia dah memalukan keluarganya, dia mencemarkan keturunannya, bapanya tidak mahu menerima atas kelemahannya itu.
Liana tebayangkan wajah maknya, air matanya menitis. Emaknya lah tempat dia bermanja, emaknya la yg akan meyelimutkan dikala sejuk, menyuapkan dikala lapar, wajah adik-beradik kembarnya juga terbayang dimata.

Sambil mengesat airmatanya, dia menarik nafas panjang... berjalan kehadapan hingga ke hujung bangunan itu. Setapak demi setapak dia melangkah ke hadapan hingga dirinya terjatuh melayang ke bawah... dia dapat rasakan angin yg begitu deras memukul mukanya... jantungnya berdegup pantas bila dia melihat bumi semakin dekat... .. dgn satu tarikan nafas yg dalam, Liana mengembangkan sayapnya, SWOOOOOSSSSHHHHHHHHH!!!... ... .. dia terbang .

"Yessss! Yessss! Yessssssssssssssss! I've made it!!!!!", dia memekik keriangan.
Finally dia dapat melawan fobianya... dia dah no longer afraid of height... sebagai seekor burung, itulah yg sepatutnya menjadi fitrah semulajadi... selama ini dia takut... .. ye dia takut pada tempat tinggi dan kerana ketakutan inilah membuatnya tidak mahu terbang... dah bertahun dia rahsiakan hal ini dari keluarganya... . Sebab tu bapak dia kecewa bila dia membuat pengakuan itu kerana memang tak pernah seumur hidup seekor burung takut pada ketinggian.

Tapi sekarang dia dah tak takut, dia dah berani... . dia dah boleh terbang...

Lawak mengurat di bazar ..macho la tuer?

Ada la member aku nier citer kat aku ..sdang menungu turn ntok membeli kueh dari seorg penjual yg jgak awek cantek manis,dia tdgar perbualan antara pembeli len(mamat) ngan awek jual kue tu td lah..

dialog nye begini:

Awek: bang, abg nk kue ape?

Mamat: abg nk kue ni, kue tu,kue nun,dan pembuat kueh ni skali..
hehe,bp harganye ye?

Awek: kalu kue, sumenye 4 rgt bang,yg bakinye nant sy tanye mak sy dlu la, bp harge mak sy tu, sbab mak sy yg wat kue tu..

Mamat: haha, erk!? alamak, malunye aku..

Friday, August 28, 2009

Kisah Pak Pandir Dan Anaknyer...

Suatu hari pak Pandir pergi ke zoo bersama anak kecilnya dengan membawa kereta sorong. Sedang mereka asyik melihat binatang di situ, Pak Pandir terasa hendak buang air besar.

Oleh kerana tiada sesiapa bersama mereka, Pak Pandir terpaksa meninggalkan anak kecilnya di dalam kereta sorong itu bagi melepaskan hajatnya yang sudah tak dapat ditahan-tahannya lagi.

Setelah selesai menunaikan hajatnya, Pak Pandir kembali kepada anaknya di dalam kereta sorong itu.

"Hmmm... baik budak ni. Tak buat ragam pun." Pak Pandir pun terus menyambung lawatan mereka dengan konfidennya di zoo itu. Setelah itu mereka pun pulang ke rumah.

Sampai di rumah, dia terus mendapatkan Mak Andeh. "Baik betul anak kita ni, langsung tak menyusahkan saya", Pak Pandir memberitahu Mak Andeh dengan gembira. "Awak pergilah bawak dia mandi, mungkin dia nak berehat agaknya".

Mak Andeh pun menurut kata Pak Pandir itu. Sedang Pak Pandir berehat-rehat di ruang tamu, kedengaran Mak Andeh memanggil dari bilik air. "Bang, kenapa anak kita ni penuh bulu satu badan?"

Jawab Pak Pandir, "Ooohhh... .itu tak hairan. Tadi di zoo lagi dahsyat. Saya lihat seekor gorila betina mendukung anaknya yang langsung tiada bulu. Rupa anaknya pula tak ubah seperti muka anak kita!"

Lewat Datang Sekolah

Suatu hari Aniq Salihin dan Labu terlewat ke sekolah… Di depan pintu… gurunya sudah menunggu dengan muka garang…

Guru : “Aniq Salihin!! kenapa kamu selalu terlambat?”

Aniq Salihin : “Err..err.. err.. tadi saya dah bangun awal.. pukul lima.. tapi tertidur semula… akhirnya saya bermimpi naik motor ke sekolah… “

Guru : “Sudah..sudah. . kamu pulak Labu… kenapa terlambat juga?”

Labu : “saya tumpang Aniq Salihin naik motor tadi.”

Guru ; #*&%*^ !! Hampeh punya jawapan...

Salam Ramadhan...


Salam ramadhan semua..moga kita mendapat kerahmatan dan keberkatan dalam bulan yang mulia ini..Emm, sori dah lama tak update...sejak 2 menjak suka jd pemerhati blog org...ni baru terniat nak update...just nak wish kat :
Member 2 Seperjuangan Maahad
Member 2 Seperjuangan Sekolah Dato'
Ex Student Maahad (rindu giler kat korang...baru lepas tgk album sekolah..he he)
Bebudak Maahad


Tuesday, July 21, 2009

Cermin dan Hujan

CERMIN PUNYA PASAL

Suatu hari, pak mat pegi keluar ke bandar bersama isterinya, mak minah. perjalanan mereka mengambil masa yang cukup lama menaiki sampan oleh kerana kampung mereka terletak di pedalaman. setelah sampai di sebuah pusat membeli-belah, pak mat ternampak sebuah cermin kecil sebesar tapak tangan. oleh kerana dia tidak pernah melihatnya, dia pun membelinya tanpa pengetahuan mak minah. sesampai di rumah, dia pun termenung melihat cermin tersebut setiap hari lalu menyebut 'macam.. bapak aku..' mak minak berasa pelik dengan sikap pak mat lalu curi-curi mengambil cermin tersebut sewaktu pak mat pergi ke surau. mak minah berkata ' perempuan macam ini yang laki aku minat ? '

HUJAN

CIKGU TIMAH: Jenab ooo jenab,kenapa kamu datang lewat hari ini??

JENAB : Hujan lebat cikgu... ...

CIKGU TIMAH: Semalam,kenapa awak tak hadir??

JENAB : Hujan,cikgu. .. ...

CIKGU TIMAH: Aik! Hujan juga. Habis kalau tiap-tiap hari hujan??

JENAB : Banjir, cikgu

CIKGU TIMAH: @#%#@&%#@$

Lirik Lagu Superman

Antara lagu yang paling cikgu minat....jiwang gak aku nier..hehe

Dalam lagu ni...ada sesuatu pengajaran yang leh diambil...walau sehebatmana pun..selagi namanya manusia atau super hero..dia tak lari dari perasaan ingin menyayangi dan disayangi. Nak layan lagu...layan you tube kat atas...b4 that, mutekan radio online kat tepi tu hah... Enjoy ur self....!!

I cant stand to fly
Im not that naive
Im just out to find
The better part of me

Im more than a bird...Im more than a plane
More than some pretty face beside a train
Its not easy to be me

Wish that I could cry
Fall upon my knees
Find a way to lie
About a home Ill never see

It may sound absurd...but dont be naive
Even heroes have the right to bleed
I may be disturbed...but wont you concede
Even heroes have the right to dream
Its not easy to be me

Up, up and away...away from me
Its all right...you can all sleep sound tonight
Im not crazy...or anything...

I cant stand to fly
Im not that naive
Men werent meant to ride
With clouds between their knees

Im only a man in a silly red sheet
Digging for kryptonite on this one way street
Only a man in a funny red sheet
Looking for special things inside of me
Inside of me
Inside me
Yeah, inside me
Inside of me

Im only a man
In a funny red sheet
Im only a man
Looking for a dream

Im only a man
In a funny red sheet
And its not easy, hmmm, hmmm, hmmm...

Its not easy to be me

Sunday, July 12, 2009

Amali Sembelih Ayam..yum yum.

Awal bulan Julai hari tu, bebudak maahad form 5 ada buat amali sembelihan ayam. Yang handle prog tu si abang naseh kita nier haa. Macam2 kerenah cikgu tgk budak maahad nier...ada lagi sebenarnya gambo yang lain..maleh la nak masukkan..amik2 gambo nie dah le. Gambar 1 : Sompek laie tu smile kat kamera..yang sorang lagi tuer dah terketar2 nak sembelih. He he...apolah ko nier..agaknyer bentak si naseh kat budak nier...
Gambar 2 : Cikgu tak sampai hati nak masukkan gambo nier..tapi pedulik hapa cikgu!. Si syaza dah macam apa ntah..meraung bebeno. Takur ayam tue mati kena heart attack dari kena semelih. Kalau hidup pun ayam tuer..mungkin tak lama laa..sebab dah kena darah tinggi. Apahal pun, cikgu bangga sebab korang mmg menyahut cabaran! Baguih...

Kursus di Kukup



Dalam bulan Jun tu hari, cikgu pi kursus kat kukup golf resort. Tempatnyer okler...tapi yg penting cikgu jejalan jauh dr muar..hilang bengang+gile+begong+ntahapahantah dari kepala otak cikgu. Yahu...jalan-jalan cari pasal. Biasaler..lumrah manusia..kalau dah pi kursus, bila ada masa terluang tu..jalan la..x faham2 lagi. Pi tanjung piai..okler...cuma x banyak tempat perlancongan. Jadi pi je la mana yg ade...habih kuat pun tgk kapal lalu lalang. Eleh...takder benda lain yang nak ditengok..cam tergolong golongan jakun je. Lantak la...janji cikgu dah sampai tanjung piai.Member SMM cikgu sibuk dok kutuk cikgu...almaklumlah cikgu pakai baju transformer...siap cakap..kalau keta rosak jangan risau..cikgu ada...bertukar je jd keta..selesai masalah..HAMPEH!! X kisahler..janji korang bahagia. Erm...nanti time cuti sekolah panjang ..nak jejalan mana yerk? Ada cadangan?!

Tuesday, June 30, 2009

Iman Masuk Pertandingan ?!


Gambar terbaru iman masa kat Port Dickson. Comelnyer...
Nie tgh standby nak bergaya dalam pertandingan pakaian beragam untuk tema Muslimah Moden..he he.
Dapat johan tu tak ler..janji dapat nombor top 3. Last2 diumumkan dapat no 2..bukan main suka si anak dengan emaknyer. Apa2lah nak..janji iman bahagia udah ler.Tahniah..iman.

Sunday, June 21, 2009

Cikgu Asri


Itu dia jejaka macho Maahad Muar... Cikgu Asri. Antara cikgu yang paling menjaga penampilan diri...kemas je. Jambul keras punye..he he. Tak leh kutuk lebih2...almaklumlah dah GPK Koko.
Seorang yang rajin...mmg boleh diharap..kerja mmg tip top..ramai setuju...termasuk cikgu. Umur je tua...yang lain muda lagi..muahaha.
Gambar ni diambil masa MSSD Catur kat maahad...the latest. Nie dah jadi GPK Koko nie...makin kurus la member aku nie.

Saturday, June 20, 2009

Cikgu Akmal


Nie yang tgh pakai topi ni kaunselor maahad. Cikgu Akmal namanyer. Leh tahan ketotol jugak dia nie..bukan leh tahan..mmg kekotol la senang citer. Antara cikgu yang tenang orgnyer..kena kutuk ker..saje je muka...hampeh.
Ni gambar masa sukan tahunan maahad tahun 2007 agaknyer. Yang lain..si ustaz lizam dengan cikgu asri dalam gambo. Si kaunselor sorang nie jugak antara yang sangat sibuk...jadi urusetia la..fasilitator la...macam2. Susah nak lekat kat sekolah dia nie...dah diarahkan pergi..pergi je la. Kang kena kang. Lepas ni letak gambo asri lak...

Ustaz Sani

Uyo...gambar awie ke nier? Ustaz Sani rupanyer. Nie masa kat explorace Maahad 2007 rasanyer. Bebudak tgh penat berlari..apa lagi melaram la member sorang nie.
Merangkap Ketua Warden Asrama...jangan ko memain..berdezap kena rotan kang. Makin sibuk le member aku ni. Antara ustaz yang paling sibuk..tak geti duduk diam. Moga dapat la apa yang ko nak...DG58 kot...muahaha. Lepas ni gambar si akmal lak...tunggu. Tgh cari gambar sesuai...

Ustaz Naseh


Tetiba lak...nak add gambar member. Nie sapa tak kenal....ustaz naseh. Antara member cikgu yang ok sangat...ringan tulang..tp time berat tulang..mmg ler berat.
Antara ustaz yang digemari dan disenangi oleh bebudak Maahad. Cikgu kekadang pening kepala jugak..gurau dengan serius cam sama je. Pening kepala aku wehh. Takper la..asalkan ustaz naseh bahagia di samping isteri tercinta.
Cikgu nak letak gambar sapa lak lepas nier? Ustaz sani...erm...ok gak tu.

Friday, June 12, 2009

Fakta Umum

Apabila telefon mula dicipta pada 1878, penggunanya pada zaman itu tidak menyebut 'Hello' ketika menjawab panggilan, tetapi
menyebit 'Ahoy'.
Macam nak panggil apek Cina je.


Memang lega rasanya apabila mematah-matahkan jari, terutamanya apabila letih. Prap..prap..prap, bunyinya meletup-letup.
Jangan terkejut, kalau dihitung , kita mematah-matahkan jari kira-kira 24 juta kali sepanjang umur kita, termasuk jari kaki.
Orang kata tak elok untuk kesihatan..entah agaknya.


Dalam tempoh seminit ini secara purata pengguna komputer akan mengelipkan matanya sebanyak tujuh kali. Saya ulangi tujuh kali.

Jangan kelip mata dengan kadar luar biasa bagi menidakkan kebenaran fakta ini

Fakta Mengenai Telefon Bimbit

1) NOMBOR KECEMASAN
- Sentiasa ingat bahawa nombor kecemasan untuk semua telefon adalah 112.Jika anda dalam kecemasan dan berada dikawasan tiada liputan untuk semua talian telefon bimbit yang anda gunakan, cuba dail nombor kecemasan 112.Ia boleh digunakan walaupun di kawasan yang tiada liputan
dan lebih menarik lagi,ia boleh terus didail walaupun papan kekunci telefon
bimbit anda dikunci ( Keypad lock )

2) KERETA TERKUNCI
- Pernahkah anda tertinggal kunci kereta dalam kereta dan kereta anda ketika itu terkunci dari luar.Mesti anda lakukan pelbagai cara untuk mendapatkan kembali kunci bagi membuka semula kereta anda..Jangan risau,telefon bimbit boleh membantu,tapi bagi kereta yang menggunakan system penggera ( alarm ) sahaja . Caranya,cuba anda hubungi seseorang yang berada di rumah.Minta dia ambilkan kunci pendua kereta anda.Kemudian pegang telefon bimbit anda dari jarak kira-kira 30 sm ( satu kaki ) dari kereta yang terkunci itu.Minta pula keluarga atau teman di rumah menekan punat ' ON ' pada kunci pendua kereta dan pastikan dia menekan dengan mendekatkan pada telefon bimbitnya.Pasti kereta anda tidak terkunci lagi,malah ia boleh dilakukan dari jarak beratus-ratus kilometer dari tempat kereta anda berada.Kerana itu juga,penting untuk anda menyimpan kunci pendua atau meminta orang yang anda percayai untuk menyimpannya. Penting juga penggunaan telefon bimbit dalam keadaan sebegini.Kaedah ini memang berkesan kerana beberapa orang telah mencubanya.

3) KUASA BATERI TERSEMBUNYI
- Mungkin ramai tidak tahu,telefon bimbit yang telah kehabisan bateri masih boleh digunakan dalam keadaan kecemasan kerana ia mempunyai fungsi untuk menyimpan bateri tambahan.Bayangkan jika
bateri telefon bimbit anda sudah terlalu lemah atau mati sedangkan anda perlu melakukan panggilan penting atau berada dalam kecemasan.Telefon bimbit jenis Nokia didatangkan dengan bateri simpanan.Untuk mengatifkannya, tekan kekunci ' *3370# ' . Telefon bimbit anda akan berjaya dihidupkan semula dan skrin telefon akan memberitahu telefon tentang penambahan kuasa bateri sebanyak 50 peratus.Kuasa tambahan ini juga akan dicas semula bila anda mengecas telefon bimbit anda .

4) TELEFON KENA CURI
- Bagaimana jika telefon bimbit anda dicuri.Anda boleh menjadikan ia tidak dapat diaktifkan dengan menekan nombor siri yang terdapat di telefon bimbit anda,sila dail *#06# dan 15 digit nombor siri telefon bimbit anda akan tertera di skrin.Nombor ini adalah unik untuk setiap telefon bimbit.Catatkan nombor siri ini dan simpannya di tempat Selamat.Bila telefon bimbit anda dicuri,anda boleh hubungi pusat servis telefon bimbit anda dan berikannya kod nombor siri tersebut.Mereka kemudiannya akan mengunci system dalam telefon bimbit anda dan sesiapa sahaja yang mencurinya pasti hampa kerana walaupun kad simnya telah ditukar,dia tidak akan berupaya mengaktifkan kembali telefon bimbit tersebut.Jadi, walaupun ia di curi,namun sekurang-kurangnya anda berpuas hati kerana si pencuri takkan boleh menggunakannya ataupun menjualnya...

Nak tau sejauh mana kebenarannya.....cubalah...baru tau betul ke tidak.. Adios.

Fakta Mengenai Islam

Fakta ini sensei dapat daripada Internet..sejauh mana kebenaran?..kena buat kajian..
  1. Nama “Muhammad” adalah nama yang paling popular di seluruh dunia, dan menepati urutan nombor kedua di negara Inggeris untuk nama bayi laki-laki ( urutan pertama ditempati oleh nama ‘Jack’ )
  2. Albania merupakan negara satu-satunya di benua Eropah yang 90% penduduknya beragama Islam
  3. Kata-kata berikut ini diserap dari bahasa Arab : Algebra, Zero, Cotton, Sofa, Rice, Candy, Safron, Balcony, bahkan ‘Alcohol’ juga berasal dari bahasa Arab, Al-Kuhl, yang mempunyai erti bubuk
  4. Beberapa ayat di dalam Al-Qur’an menggambarkan pentingnya persamaan hak antara lelaki dan wanita ( secara perhitungan matematik ). Kata “lelaki” dan “Wanita” di dalam Al-Qur’an sama-sama berjumlah 24
  5. Tidak ada apa-apa di dalam Ka’bah
  6. Islam merupakan agama yang mengalami pertumbuhan paling cepat di dunia menurut kebanyakkan sumber, diperkirakan akan menjadi agama nombor 1 pada tahun 2030
  7. Umat Hindu percaya bahawa di dalam Ka’Bah ada salah satu dari Tuhan mereka yang bernama ‘Shiva Lingam
  8. Nabi Muhammad SAW melaksanakan ibadah haji hanya sekali dalam hidupnya
  9. Jikalau sekarang Al-Qur’an dihancurkan, maka versi arab dari Al-Qur’an akan segera di-recover oleh jutaan muslim, yang disebut Huffaz yang telah menghafalkan kata-kata di dalam Al-Qur’an dari mulai awal sampai dengan akhir ayat.
  10. Nama original dari kota suci Madinah adalah "YATHRIB"

Fakta Mengenai Kematian

Fakta menarik tentang mati
1. Sebelum meninggal dunia, pendengaran adalah deria terakhir yang akan meninggalkan tubuh kita. Deria pertama yang ‘pergi’ ialah penglihatan, diikuti oleh rasa, bau dan sentuh.

2. Kepala manusia masih lagi dalam keadaan sedar selama 15 – 20 saat selepas ia dipenggal.

3. Apabila Alexander The Great mati pada 323 Sebelum Masihi, sebuah jalan khas telah dibina di Babylon ke Mesir untuk membawa mayatnya. Kalau ditaksirkan kos pengurusan mayat Alexander itu dengan nilai mata wang pada hari ini, kos dianggarkan AS$600 juta (RM2.28 biliion)!

4. Sejurus sebelum Thomas Edison mati pada 1931, sahabatnya Henry Ford telah ‘mengambil’ nafas terakhir beliau dan menyimpannya ke dalam sebuah botol.

5. Lebih 2,500 orang kidal mati setiap tahun akibat menggunakan barangan yang dibuat untuk orang yang menggunakan tangan kanan.

6. Mayat pada hari ini lebih lambat mereput berbanding dahulu kerana terdapatnya bahan pengawet di dalam makanan yang kita makan.

7. Satu lagi fakta, mayat mereput 4 kali lebih cepat berbanding yang ditanam didalam tanah.

8. Masyarakat Mesir purba menganggap kucing adalah haiwan suci. Oleh kerana itu, mereka akan mencukur kening mereka apabila kucing peliharaan mereka mati
Bugatti Veyron - kereta yang sensei(cikgu) paling salute.. Kelajuan boleh mencecah 406 km/j, kiranya antara kereta yang paling laju di dunia. Antara fakta menarik, kalau dibawa secara kuasa penuh, petrol yang ada dalam tangki minyak akan kosong dalam masa 12 minit. Kuasa kuda...jangan cerita la. ++1000hp power tu. Nak tau lebih...cari sendiri dalam internet..malas nak taip sebenarnya..he he

Thursday, June 11, 2009

Hotel Terbang !!

Sekarang macam-macam dah ada kat dunia ni.

Lawat Jakarta




Teringat melancong kat negara orang...bila dah pergi tu..baru tau negara Indonesia camana. Asyik tgk dalam tv je kan...ni tgk depan mata. Pegi Tengkuban Perahu, Bandung dan Jakarta. Banyak benda yang menarik kat sana...berbeza la dengan kat Malaysia. Sesungguhnya aku bersyukur kepadaMu Ya Allah mendapat rezeki dan kenikmatan sebagai warga Malaysia. (Gambar bawah) Tgh bergambar dengan member2 depan Masjid Besar Istiqlal Indonesia...mmg besar(Gambar tengah) Tgh tunggu sarapan kat Bandung ( Gambar atas) Tgh makan nasi padang ..lauk je cecah nak dekat 10-15 mangkuk..tapi makan mana yang nak je..yang x nak, jangan cuit.